Børn og kontaktlinser

Børn kan i mange tilfælde bruge kontaktlinser uden problemer. Man har gennem tiden primært korrigeret synet hos nærsynede børn med briller. Der findes ikke en aldersmæssig anbefaling til, hvornår børn kan starte med at bruge kontaktlinser, men hvis et barn skal bruge kontaktlinser, så stilles der større krav til barnet, end hvis barnet skal bruge briller. Kontaktlinser indebærer dog samtidig en række brugs- og synsmæssige fordele, som kan gøre livet lettere for børnene.

I dag er der ikke mange børn under 15 år som bruger kontaktlinser, men vi ser en stigning i antallet af børn som bruger briller, i takt med at de bliver ældre. Dette skyldes blandt andet, at graden af nærsynethed, også kaldet myopi, stiger i takt med alderen, men det har også en betydning, at børn under 10 år sjældent får foretaget regelmæssige synsundersøgelser, og derfor ikke får den hjælp de behøver. Den generelle indstilling til kontaktlinser blandt forældre, er en anden bidragende faktor.

I mange tilfælde drejer det sig om, at forældrene er usikre på, om barnet kan tage ansvar for at huske at tage linserne på og tage linserne af igen, om de kan holde linserne rene og håndtere det hele selvstændigt uden en masse løbende påmindelser.

– Studier viser rent faktisk, at børn i alderen 8-12 har et lavere antal af komplikationer sammenlignet med ældre børn og voksne. I de tilfælde hvor forældre er usikre på, om børnene rent fingerfærdighedsmæssigt kan klare at sætte linser på og tage dem af hver dag, så er det vigtigt, at forældrene er nysgerrige. Et motiveret barn som vil starte med at bruge kontaktlinser, er ofte mere ansvarsbevidst end forældrene umiddelbart tror. Optometristen vil naturligvis sikre, at man får en grundig gennemgang af hvordan man håndterer sine kontaktlinser med fokus på sikkerhed og hygiejne, siger Henrik Bo Larsen, optometrist.

Briller eller kontaktlinser?
Det handler ikke så meget om alder, men om at se barnets individuelle behov. Aktive børn sætter stor pris på, at kunne bevæge sig uhindret, og kontaktlinser giver dem muligheden for netop det. Kontaktlinser giver også i mange tilfælde børnene en forbedret synsoplevelse og et ubegrænset synsfelt. Man slipper for duggede brilleglas, og man skal ikke spekulere på dyre reparationer eller udskiftning af brillerne. Endagslinser er klart anbefalet til børn, da man dermed ikke skal tænke på rengøring og vedligeholdelse af linserne. Man smider bare linserne ud når dagen er omme.

Almindelige briller og kontaktlinser giver brugeren et skarpt syn, men de bremser ikke udviklingen af nærsynethed/myopi. Det er derfor vigtigt at gå til optometristen, og få øjne og syn undersøgt regelmæssigt og helst en gang om året, for at sikre den rette behandling for barnet. Styrken skal også helst tilpasses løbende, hvis myopien udvikler sig. Det er vigtigt, at en eventuel synsfejl opdages tidligt, da det giver barnet bedre forudsætninger senere i livet. På lang sigt kan behandlingen af barnets myopi nemlig nedsætte risikoen for øjensygdomme. I dag findes der behandlingsmetoder som ikke bare korrigerer synet, men som samtidigt kan bremse udviklingen af nærsynethed. CooperVisions bløde endagslinser, MiSight® 1 day, er et godt eksempel på en linse med dokumenteret opbremsende effekt. De er designede med tanke på, at de skal være et trygt og sikkert alternativ til almindelige briller og kontaktlinser.

Kontakt din optometrist for yderligere information, eller læs mere om CooperVisions MiSight® 1 day linser til myopibehandling her.