Myopi i dag og førhen – fra masser af tid udendørs til masser af skærmtid og studier

I dag ved man ikke præcis hvad der forårsager myopi, men vi ved at der findes visse forhold som øger risikoen. Myopi er i en vis udstrækning genetisk betinget hvilket indebærer, at hvis en eller begge forældre har myopi, så er risikoen større for, at barnet også vil udvikle myopi. Den seneste har har man set en stor stigning i myopi som sammenholdes med en anden faktor – vores moderne livsstil.

På mange områder kan vores kroppe ikke følge med i den teknologiske og samfundsmæssige udvikling som vi befinder os i. Dagens moderne livsstil har indført forskellige vaner og mønstre, som indebærer øget risiko for, at dit barns øjne ikke udvikler sig normalt. Et af disse mønstre er, at vi og vores børn tilbringer markant mindre tid udendørs. At lege eller beskæftige os udenfor er godt for synets udvikling, og man mener at dette skyldes højere lysniveauer udenfor, samt at man har behov for at fokusere på mange forskellige afstande.

Istedet for at mødes udenfor, så tilbringer vi i dag det meste af tiden inden døre, og meget ofte foran en skærm, hvor vi sidder og fokuserer på kort afstand over lange perioder af gangen. Computere, tablets og smartphones er en del af vores børns hverdag, og anvendes både som underholdning, som beskæftigelse/distraktion og til skolearbejdet. Man har konstateret, at skærmene ikke i sig selv indebærer en større risiko for myopi i forhold til andet nærarbejde, men tilgængeligheden fører ofte til, at vi selv og vores børn vælger skærmen i stedet for at lege udenfor. Forskning viser, at børn som tilbringer mere tid udendørs, har lavere risiko for at udvikle nærsynethed, også selvom de tilbringer en hel del tid foran skærme. Vi tilbringer generelt længere tid på vores studier hvilket naturligvis også medfører øget mængde af nærarbejde ved både skærme og bøger. Forskere har påvist en sammenhæng mellem studiers varighed og udviklingen i myopi.

Læs vores bedste tips om aktiviteter som både er hyggelige og fremmende for dit barns syn her.